Sagittaria latifolia
Dacă noi nu avem, vedeţi imagini ale speciei, executând click pe numele ei !
Executând click pe numele familiei, aflaţi informaţii despre aceasta !
Sagittaria latifolia Willd. – ALISMATACEAE
Sinonime: Alisma gracilis Pursh, Sagitta latifolia Nieuwl. / (Pursh) Nieuwl., Sagittaria chinensis Pursh, S. esculenta T.J.Howell, S. hastata Pursh, S. longirostra (Micheli) J.G.Sm., S. obtusa Muhl., S. ornithorhyncha Small, S. planipes Fern., S. pubescens Muhl. ex Nutt., S. variabilis Engelm., S. viscosa C.Mohr
Este o plantă perenă care creşte in colonii foarte mari, putând acoperi suprafeţe apreciabiule de teren, larg răspândită în America de Nord şi de Sud, fiind introdusă în Europa şi Australia, unde este considerată o plantă invasivă. În România se cultivă doar în scop ornamental.
Are rădăcini subţiri albe care produc tuberculi albi acoperiţi cu o pieliţă roşie, aflaţi la o distanţă apreciabilă faţă de planta mamă (până la 0,60 cm adâncime). Frunzele spongioase şi solide au nervuri paralele. Inflorescenţa este un racem compus din flori mari, verticilate câte trei. În mod obişnuit, florile se divid în masculine, în partea superioară, şi feminine, în partea inferioară, deşi au fost găsite şi exemplare doar cu flori unisexuale. Cele trei petale sunt rotunde şi albe, iar sepalele, tot trei, sunt foarte scurte şi curbate, de culoare verde-închis.
Planta are diverse întrebuinţări. Tuberculii gătiţi sunt excelenţi, având o textură ca a cartofului şi gust de castane. Populaţiile indigene din America folosesc infuzia din rădăcini ori din frunze pentru curăţarea şi tratarea rănilor, împotriva durerilor de cap, ca remediu contra indigestiilor, pentru tratarea reumatismului, combaterea febrei la copii, ca laxativ, sau în ceremonialul de binecuvântare când încep plantarea porumbului.
Această plantă este cultivată extensiv în California pentru a suplini piaţa chineză unde tuberculii se vând în mod curent pentru consum.
Seminţele sunt hrana obişnuită a păsărilor de apă, lebede, gâşte, raţe sălbatice. Moscul şi porcul spinos se hrănesc cu tuberculi, pentru păsări fiind prea puţin utili, deoarece sunt prea mari şi prea adânc îngropaţi în apă.
Dacă vreţi să aflaţi informaţii şi despre alte specii de plante, executaţi click aici !