Luronium natans
Dacă noi nu avem,vedeţi imagini ale speciei, executând click pe numele ei !
Executând click pe numele familiei, aflaţi informaţii despre aceasta !
Luronium natans L. (pătlagină-de-apă-plutitoare) – ALISMATACEAE
Sinonime: Alisma diversifolium Gilib., A. natans L., Echinodorus natans (L.) Engelm., Elisma natans (L.) Buchenau, Nectalisma natans (L.) Fourr.
Singura specie a genului, planta îşi limitează prezenţa în apele canalelor şi ale unor habitate similare acestora din unele ţări europene, precum Anglia, Scoţia, Ţara Galilor, Germania, Spania etc., fiind o plantă protejată. În România fost menţionată în două staţiuni din judeţele Iaşi şi Cluj, dar existenţa ei, în prezent, este incertă.
Această plantă are o structură a frunzei foarte variabilă, de la forma ovală până la cea de panglică. Planta constă dintr-o rozetă subacvatică formată din frunze foarte înguste şi transparente din mijlocul cărora se ridică o tulpină lungă şi fină care susţine o rozetă, formată din frunzuliţe ovale, şi floarea. După ce tulpina se ridică la suprafaţă, în partea ei inferioară se dezvoltă stoloni, ce se lasă pe fundul apei, din care dau rădăcini, devenind plante independente ca şi planta mamă. Pe lângă frunzele plutitoare, tulpina dezvoltă mustăţi care se termină cu fascicule, asemănătoare cu frunzele subacvatice, care reprezintă cel mai comod mijloc de înmulţire a plantei. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu rozeta de frunze plutitoare. De menţionat că în apele puţin adânci se dezvoltă doar frunzele ovale plutitoare. Pe o tijă lungă, de la nodurile frunzelor apare o singură floare hermafrodită, albă şi cu puncte galbene la baza petalelor. Se pare că Luronium natans evită competiţia cu alte plante acvatice şi înfloreşte mai bine în spaţiile deschise.
Poate fi folosită cu succes în acvarii.
Dacă vreţi să aflaţi informaţii şi despre alte specii de plante, executaţi click aici !