Călifarul-roșu (Tadorna ferruginea)
Important: Imaginile au ipostaze de zoom accesibuile cu un click executat pe ele !
Călifarul-roșu – Tadorna ferruginea
Din aceeași familie cu rațele și gâștele (Anatidae) aduce mai mult a rață, deși, biologii o consideră mai aproape de gâscă; din punct de vedere al dietei este totuși, precum rațele, o specie omnivoră (gâștele fiind mai degrabă vegetariene): se hrănesc cu plante atât terestre, cât și acvatice, cu peștișori, batracieni, moluște, viermi. Poate fi întâlnit cu deosebire în Europa de sud-est, dar mai ales în Asia, est, centrală și sud-est, unde și iernează (subcontinentul Indian). Populații relativ importante sunt prezente și în nordul Africii. Exemplarele întâlnite destul de des și în vestul Europei sunt, fie eratice (ieșite din comun), fie scăpate din captivitate (datorită coloritului reprezintă o atracție pentru grădini zoologice, parcuri, crescători amatori); mai mult de atât, în Europa de Vest, din cauza încrucișărilor cu alte specii, se produc așa-zise poluări genetice care au făcut din călifarul-roșu un subiect al măsurilor de eradicare.
Apropo de penaj, oranjul intens dominant este completat de albul aripilor și negrul penelor zburătoare, Penele de pe cap și gât sunt în tonul general, dar net mai deschise la culoare, masculul având un colier negru; așadar, exemplarele fotografiate de noi sunt femele ! După perioada de reproducere (martie-aprilie), călifarii năpârlesc, timp de 4 săptămâni fiind, astfel, … opriți de la zbor; …
… și, legat de reproducere, o pereche crește 6-12 (20) pui pe sezon. Cuibul este amplasat în scorburi, vizuini, crăpături ale stâncilor. În această perioadă perechile trăiesc la o oarecare distanță una de cealaltă și de alte păsări, manifestând un vădit comportament antisocial. Oricum, nu stau adunate decât în grupuri mici, doar în preajma migrațiilor formând colonii mai numeroase.
În România călifarul-roșu poate fi întâlnit, în mod special, în Delta Dunării, pe lacul Razelm și bălțile dunărene, dar și pe lacurile din interior, din martie până în septembrie.
La noi specia este considerată a fi periclitată, fiind și oarecum ocrotită de lege (vânătoarea este interzisă), după ce prin anii 1980, aproape că dispăruse.
Dintre celelalte 6 specii ale genului, mai migrează la noi, în aceeași perioadă, călifarul-alb (Tadorna tadorna), care vine însă din nordul Europei.
Update:
<Great video about Ruddy Shelduck. You can check it here – https://www.youtube.com/watch?
Bibliografie:
1. http://www.info-delta.ro/delta-dunarii-17/califarul-rosu–tadorna-ferruginea-515.html
2. http://en.wikipedia.org/wiki/Ruddy_shelduck
3. http://www.birdlife.org/datazone/speciesfactsheet.php?id=397
4. http://www.arkive.org/ruddy-shelduck/tadorna-ferruginea/