Început de an nou pe Măciucașu, Bradu, Stâneica, Bobeica (Munceii Cașin-Oituz)
Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la informația de pe acest site vă oferim un … ghid de utilizare, executând click aici !
Prin martie, cu un an în urmă, am atacat Măciucașul (atrași de numele-i … răsunător) ca să cucerim Plaiul Runcului ! Am ratat, nu doar vârful Măciucașului, ci întreaga-i creastă, duși de … nas de un drum forestier de coastă ce ne-a scos, e drept, mai aproape, dar nu mai ușor, de … scopul principal ! [Click aici, pentru a vedea povestea aceea !]
Așa că am revenit în zonă, … chitiți pe Măciucașu și , colateral, … pe ce ni s-o mai ivi în cale la întoarcere: au fost să fie Stâneica și Bobeica !
3 ianuarie 2016
Traseu: Hârja (gura Pârâului Rotăriei/al lui Rotaru) – Plaiul Măciucașului – Vf. Măciucașu – Vf. Bradu – Mt. Arsurii – Plaiul Stâneicii – Vf. Stâneica – Vf. Bobeica – Poiana Bobeica – gura Pârâului Rotăriei
7:45
<Parcare>, aproape de gura Rotăriei
Cei 5, cu fotograful 6, înfăptuitorii … “pohtei ce-am [mai] pohtit” !
Părăsim repede valea Rotăriei, …
… suind …
…
… pe Plaiul Măciucașului, …
… deasupra Poienii Sărate …
… și a Văii Rotăriei !
Spre deosebire de tura anterioară de pe Măciucașu, acum ne ținem cu … tot dinadinsul de muchia dealului !
… în ciuda pantei …
… și a altor … opreliști, …
… care nu ne pot … opri … accesul … nici la rarele … belvederi, măcar !
10:30
Vârful Măciucașului poate trece neobservat, dacă n-ar fi borna silvică de pe el; …
… dacă n-am văzut borna, haosul de stânci care urmează imediat e un punct de reper mai bun, singurul pe care mai putem conta – pentru a ști că am cucerit vârful -, căci urmează un lung sector … liniștit; …
… [Ar mai fi, totuși, de spus că locul este sub … veghea … imagistică a unui uriaș pin-roșu !] …
… liniștit, dar cam în pantă !
“Liniștea” și panta se termină pe un alt vârf, reperabil doar prin intermediul bornei silvice de pe el (111), dar care este punctul … culminant al zilei, Vf. Bradului, 1.022 m ! Suntem pe un interfluviu major, cel dintre râul Oituz și afluentul său, Leșunțul Mic.
11:15
Stâpânul, aici, este un brad … patriarhal, …
… înconjurat de pini, zvelți ca niște … minarete !
De la borna 111 ne deplasăm pe direcția, indicată de benzile roșii duble, în prelungirea celei pe care am venit; spre dreapta, pe urma “H” – urilor roșii (urmate până aici), continuă traseul pomenit în preambulul reportajului !
După o scurtă încleștare, … dramatică, firește, cu piesele-stânci ale unui … lego clădit haotic, …
… trecând apoi – neapărat – pe la borna 269 ce ne indică noua direcție a benzilor duble (binișor spre stînga), ieșim la un drumeag forestier, …
… care, pe sub culme , …
… ne scoate pe versantul estic, despădurit de vechi defrișări, al Piscului Arsurii !
Fereastra e larg deschisă spre valea Leșunțului Mic, dar perdeaua de negură ne împiedică să vedem și fundalul, în spatele ei, ascunzându-se culmile de peste 1.000 de metri ale Munceilor dintre Oituz și Cașin: Coarnele și Măgura Cașinului !
Drumul de coastă, în coborâre ușoară, ne duce, … și ne duce, …
… până ne aduce din nou pe culmea principală a interfluviului, de unde va trebui să refacem o bună parte a altitudinii pierdute, suind pe o potecă marcată de benzile duble silvice, …
… până pe Vârful Stâneica, și el reperabil doar prin intermediul unei borne silvice (99) ! De aici, schimbăm direcția spre vest și urmărim benzile simple ale marcajului silvic.
13:00
… într-o coborâre, din ce în ce mai … rapidă !
Un urcuș, insignifiant, pe Vârful Bobeica (relevat, ca atare, de borna 104), precedă …
… coborâșul, de acum, continuu !
După ce răzbatem în Poiana Bobeica, …
… pe care o traversăm, …
… cu ochii la droaia de gheburi din preajma Plaiului Păltinișu, …
… ne lăsăm la vale, pieziș, prinzând drumul … cel bun, ce va să ne scoată, oi rătăcit … oare … ce suntem, …
15:45
… la liman !
Addenda: printre personajele ce … joacă în această poveste s-a strecurat unul ce merită a fi cunoscut (mai bine, de pe, http://editura.liternet.ro) !
Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la alte informații de pe acest site folosiți … ghidul de utilizare, executând click aici !
A fost un moment extraordinar! Cu oameni extraordinari! Spiritul de echipa, profesionalismul si pasiunea au fost coordonatele frumoase ale acestui moment.
La mai multe; împreună !
super
Total de acord !