Anemone sylvestris
Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la informația de pe acest site vă oferim un … ghid de utilizare, executând click aici !
Atenţie:
– imaginile au ipostaze de zoom, accesibile cu câte un click executat pe fiecare !
Oițele – Anemone sylvestris – fac parte din familia piciorului-cocoșului (RANUNCULACEAE). Reprezintă o specie nativă în Eutropa Centrală (până la sud de Suedia) și de Est (până în Caucaz), dar și în Asia occidentală și septentrională; În America de Nord este adventivă !
Conform determinatoarelor noastre (ex. Sârbu et. alii – Plante vasculare din România. Determinator ilustrat de teren, Edit. Victor B. Victor, București, 2013) cresc, “frecvent, de la câmpie până în etajul fagului, prin pajiști, tufărișuri, margini de pădure”. Totuși, în … realitate, nu ne-am prea întâlnit cu ele; poate pentru că preferă solurile de pe roci alcaline: ex. calacare, gipsuri ! Cum Dealul Perchiu are are în componență gips … !
Le putem găsi cu precădere pe pantele extrem nord-vestice, …
… dar și sub cele vestice de sub vârful dealului, aici, curios, formând o insulă în marea de păducel ce pare că o amenință să o înghită; și, ciudat, rezistă cel puțin de câțiva ani (vreo 8), de când am observat-o !
Sinonime:
Anemone alba Juss., A. hirsuta Gillib., pratensis Pall. ex Prtitz., A. sordida Schur, Anemonoides sylvestris (L.) Galasso, Banfi et Soldano, Oriba sylvestris Opiz
Locații:
– Dl. Perchiu/Subcarpații Tazlăului – 5 mai 2012, 6 mai 2013, 7 mai 2014, 6, 15 mai 2015, 11 mai 2017
– Dl. Straja/Subcarpații Tazlăului – 5 mai 2012
Alte fotografii:
– Dl. Perchiu
Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la alte informații de pe acest site folosiți … ghidul de utilizare, executând click aici !