Pe Măgura Cașinului
Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la informația de pe acest site vă oferim un … ghid de utilizare; executați click aici !
Atenţie: imaginile au ipostaze de zoom, accesibile cu câte un click executat pe fiecare !
Măgura Cașinului reprezintă ultimul bastion “serios” al sudului Munților Vrancei, dominând și estompând prin alura sa masivă ansamblul munceilor acestora dintre Cașin și Oituz – deși nu este cel mai înalt vârf al lor(* – mai ales dacă îi privim dinspre nord, închizând totodată orizontul sudic al Depresiunii Tazlău-Cașin.Interesul turistic pentru acest munte este motivat chiar de acest aspect; se adaugă, “la pachet”, obiective … colaterale: cascadele Buciaș și Fata Moartă sau Schitul Buciaș (pe stil vechi). Nu se poate trece cu vederea și un eventual interes istoric, muntele fiind una dintre scenele pe care s-au desfășurat bătăliile Primului Război Mondial.; parte/resturi din “decoruri” ocupă încă suprafețe semnificative.
În spiritul ideii noastre (relativ) fixe (sic !) de a drumeți (doar) în circuit și mai ales pe culmi și cât mai puțin pe văi, am încropit 4 astfel de trasee care să ne ducă pe Măgura Cașinului:
1. Valea Cașinului (Gura pârâului Săritoarea) – Piciorul Măgurii – Poiana cu Mesteceni – La Vechiul Lac – (Cascada Buciaș) – Piciorul Arsurii – Cornul Măgurii – Vârful Plaiul Sturzului – Vf. Măgura Cașinului – Plaiul Măgurii – Culmea Abruptă – Gura Săritorii
2. Mânăstirea Cașin (Gura pârâului Ghioina) – Piscul Raței – Vf. Pietrișului – Plaiul Măgurii – Vf. Măgura Cașinului – Vf. Bâtca Carelor – Gura Ghioinei
3. Valea Curiței (Gura pârâului Bulziș) – Vf. Bâtca Carelor – Vf. Măgura Cașinului – Vf. Chioșuri – Vf. Sticlăriei – Gura Bulzișului
4. Valea Buciașului (Cascada Buciaș) – Piciorul Arsurii – Cornul Măgurii – Vf. Plaiul Sturzului – Vf. Măgura Cașinului – Vf. Chioșuri – Vf. Zimnicea – Plaiul Runcului – Vf. Fata Moartă – Vf. Hărăncel – Schitul Buciaș – Valea Buciașului – Cascada Buciaș.
Mențiuni:
– punctele de intrare în cele 4 trasee sunt accesibile auto, pe drumuri asfaltate, dar cu terminații … forestiere suficient de bine întreținute ca să permită accesul oricărui autoturism;
– unele dintre ramurile “de culme” ale traseelor pot fi înlocuite cu sectoare de vale, de exemplu, pentru scurtarea traseelor respective.
– deocamdată prezentăm în detaliu primul traseu – cel mai scurt -, celelalte urmând a fi descrise, pentru început sumar, apoi …
Traseul 1: Valea Cașinului (Gura pârâului Săritoarea) – Piciorul Măgurii – Poiana cu Mesteceni – La Vechiul Lac – (Cascada Buciaș) – Piciorul Arsurii – Cornul Măgurii – Vârful Plaiul Sturzului – Vf. Măgura Cașinului – Plaiul Măgurii – Culmea Abruptă – Gura Săritorii
Detalii tehnice:
– Durata: cca 10 h – cu popasuri;
– Lungime: cca 10-12 km;
– Denivelare absolută: cca 800-900 m.
30 aprilie 2022, ora 8.00, în punctul (46.090284N, 26.697540E, 491 m) La Săritoare – gura Văii Săritoarea -, pe unde intră, pe vale, un drum de TAF, loc cu ceva spațiu de parcare. Accesul aici se face, pe DJ 115 (Onești-M-rea Cașin), pe 20 km asfaltați până în capătul cătunului Scutaru, și încă 2,3 km pe un drum forestier pietruit.
Din evantaiele de drumuri de tractor care se tot formează îl alegem de fiecare dată pe cel care se îndreaptă spre nord-vest, chiar dacă nu este suficient de … curat !
Caz în care folosim căi … lăturalnice; …
… mai aproape de … sânul naturii !
Menținerea direcției N-V …
… presupune traversarea, spre stânga-sus, unele pe deasupra obârșiilor, a tuturor pâraielor ce converg în Valea Săritoarea, ajungând astfel pe Piciorul Măgurii, …
… în Poiana cu Mesteceni (46.095820N, 26.589300E, 745 m) – 9:45 !
După popasul de rigoare părăsim poiana traversând-o prin mijloc, spre N-V, urmând un drumeag înțelenit, de tractor !
Acesta, după ieșirea din poiană, coboară spre sud-sud-vest, pentru a se întoarce apoi brusc spre sud-est; loc în care îl părăsim, noi luînd-o spre vest, ținând pe curba de nivel respectivă.
Dincolo de un prag, depășit ușor pe o potecă de animale, ajungem în câteva minute pe malul unui fost lac, devenit, în timp, o baltă difuză – 10:30 !
S-a format în urma unei mari alunecări, pe o largă treaptă, cea mai de sus a alunecării. Lipsa unor izvoare consistente sau superioare ca altitudine care să-l alimenteze a dus la situația actuală, în care doar ploile sau zăpezile îi mai întrețin cât de cât firavele ochiuri de apă, vegetația hidrofilă limitându-le și ea suprafața. Din “preaplinul” se activează, doar … meteoric, Valea Mlaștinii.
De lângă “lac”, coborâm de pe treapta de alunecare, spre vest, pieziș, pentru a pierde cât mai puțină altitudine, …
… în Valea Mlaștinii. Coborând pe ea ajungem la drumul forestier de pe valea Buciașului, cu cca 1 km mai jos de Cascada Buciaș. De la cascadă, suind spre nord-vest, se prinde muchia Piciorului Arsurii, marcată silvic cu benzi verticale roșii, dar și cu pătratele albastre ale hotarului de rezervație. Această variantă presupune o recuperare a altitudinii de cca 150 m !
Acum însă traversăm spre vest obârșiile Văii Mlaștinii.
Ne ținem cât putem să nu … pierdem din altitudine, ajutați de o potecă de animale ce are o ușoară, dar cvasipermanentă tendință de urcare, …
… ducându-ne într-o zonă stâncoasă cu trenă de grohotiș pe care o traversăm prin partea superioară a acesteia.
Vegetația mai săracă de pe stâncărie …
… ne oferă un moment de … reverie … peisagistică !
Urmează să trecem pe Piciorul Sturzului de care ne desparte un vâlcel sec. Pentru a urca pe picior coborâm puțin căutând o trasă cât mai … lejeră; …
… o găsim dincolo de un amalgam de stânci și trunchiuri prăbușite !
Aici, pe Piciorul Sturzului, ar trebui să vedem pătratele albastre ale limitei de rezervație (Buciaș).; chiar am văzut două semne, aproape șterse, dintre care unul pe un copac prăbușit !
De pe piciorul Ursului, în parte acoperit cu o scurgere de bolovani, …
… trecem pe Piciorul Arsurii …
… pe care ne săltăm după un mic efort – 12:00 !
Suntem, de fapt, deja pe Cornul Măgurii, așa fiind numită creasta ce continuă Piciorul Arsurii – cu talpa în … Cascda Buciaș – spre Vârful Măgura Cașinului. Coama sa este lată, etalând un versant ceva mai abrupt și pe alocuri stâncos doar către valea Cașinului ! Pădurea matură și rară de pin, cărarea bine conturată – însoțită de marcajul silvic cu o bandă verticală roșie și, mai nou, de cel cu pătrate albastre al hotarului de rezervație -, panta moderată, fac urcușul … plăcut; …
… se mai adaugă ferestrele … peisagistice deschise din loc în loc, deasupra abrupturilor stâncoase ale Cornului Măgurii; spre sud …
… și sud-est …
…
… !
Curând, ne apare în față un vârf important al Cornului Măgurii, Plaiul Sturzului !
Spre el cu totă viteza … posibilă, …
… atenți să nu călcăm vreun șarpe !
Ajungem …
… sub trena de grohotiș ce curge de sub Vârful Plaiul Sturzului …
… !
Atacăm dinspre vest …
… vârful; …
… unde găsim belvederea dorită …
… și anticipată tocmai de jos, din Poiana cu Mesteceni !
Detalii …
…
… !
În continuare, culmea suie moderat, iar poteca e …
… relativ … curată !
O zănă largă, de înșeuare, …
… anunță că ne apropiem de vârful … suprem al Măgurii Cașinului !
Dăm cezarului ce-i al cezarului: adică un mic efort pentru a sui pe vâr; …
Și chiar dacă n-am ajuns încă pe el, ne oferă totuși un mic dar de întâmpinare …
… !
Ne mai despart doar câțiva pași, cvasiorizontali, până la vârful propriu-zis !
Acesta e, de fapt, un larg platou orizontal; cu ani în urmă, pe punctul de maximă altitudine, exista un mic adăpost, acum, doar o grămadă de lemne. A mai fost alături și o bornă silvică (114) ce nu se mai vede, arborele pe care fusese marcată prăbușindu-se, iar de pe piatra din preajma acestuia ștergându-se vopseaua; poate va fi revopsită cândva – 15:00 !
De pe vârf, coborâm strict spre est, orientându-ne, cel puțin până la individualizarea culmii, după benzile roșii verticale ale marcajului silvic de pe aceasta; …
… cînd devine creastă orientarea nu mai o problemă, dar coborârea pe ea se … penibilizează din cauza stâncilor, …
… dar, mai ales, al tranșeelor care o brăzdează !
În plus, trebuie să fim foarte atenți, căci, după cca 15 minute de la părăsirea vârfului, va trebui (sic !) să observăm o bornă forestieră – marcată pe un fag și pe o piatră, dar al cărei număr l-am găsit șters. De la ea părăsim creasta urmărind spre dreapta – de fapt, înainte, căci creasta, datorită acestui aspect, mai … atractivă, se curbează ușor spre stânga – …
… marcajul forestier format dinr-o bandă roșie dublată de una albă !
Încă înainte de a se împlini un sfert de oră de la părăsirea crestei, o poiană ne atrage privirile și pașii ca un magnet !
Un popas aici este invitabil – 16:00 !
Din poiană, se așterne pe plai – numit “al Măgurii” – un vechi drum de TAF, cam înțelenit, dar bine conturat.
Doar că dispare curând, reapărând în schimb tranșeele …
…
… sau trenele de bolovani; …
… apoi se … estompează, și unele, și altele, …
… iar drumul capătă aspect de alee, …
… cu sincope: …
… aglomerări de stânci mai mult sau mai puțin curioase, …
… sau chiar ruinele unei cazemate din Primul Război Mondial !
Plaiul Măgurii se termină cu o culme ceva mai abruptă, chiar așa numită !
Trebuie să avem grijă să nu fim furați de direcția terminală a culmii, prea spre dreapta, și atunci când panta pare că, brusc, crește să coborâm pe versantul ei stâng, …
… ceva mai blând !
Spre finalul coborârii …
… traversăm vâlcelul sec la care ajungem, prinzând apoi un drum de tractor, de pe celălalt versant, …
… care ne scoate exact în punctul de intrare în traseu – 18:00 !
__________
(* – Cel mai înalt vârf al munceilor dintre Cașin și Oituz este Fata Moartă cu 1.177 m; Măgura Cașinului are 1.165 m !
Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la alte informații de pe acest site folosiți … ghidul de utilizare, executând click aici !