Lacuri în Munții Ciucului

Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la informația de pe acest site vă oferim un … ghid de utilizare; executați click aici !

Atenţie: imaginile au ipostaze de zoom, accesibile cu câte un click executat pe fiecare !

Deși acoperă o suprafață considerabilă, Munții Ciucului sunt foarte săraci în lacuri, mai ales dacă facem comparație cu munții vecini, ca, de pildă, ai Tarcăului sau ai Berzunțiului. În schimb stau mai bine decât Munții Hășmaș, care nu au decât un lac, Lacul Roșu ! O cauză, decelabilă pe teren, ar fi amplele amenajări de protecție și conservare a solurilor – a pășunilor și fânețelor, în speță, prin terasare – realizate pe o mare parte a culmilor periferice, ceva mai joase și potențial amenințate de alunecări, diminuând astfel principalul factor care generează lacurile.
Deocamdată, în Munții Ciucului, am inventariat 6 lacuri, din care două de baraj (cvasi)natural. Lor le adăugăm două lacuri de baraj artificial: Lacul Poiana Uzului (aflat, de fapt la granița dintre Munții Ciucului și Munții Nemira) și Lacul Frumoasa. Descriem în continuare cele 10 lacuri:

I. Lacuri de baraj natural

foto: Marelena Pușcarciuc – 31 august 2017

1. Bălătăul Căprioarelor [46.426869N, 26.257126E, 1085 m alt.] – pe pârâul Crăciunoaia/Muntele Cărunta [Diaconești/Agăș/BC]

Lacul e azi la stadiul unei … băltiri a apei adusă de pârâul Crăciunoaia, ale cărei izvoare nu sunt foarte departe, în fosta chiuvetă a lacului, în prezent colmatată de reziduuri forestiere. Tăierile din zonă care au afectat masiv întreaga zonă a izvoarelor Crăciunoaiei, drumurile de tractor mai ales, au schimbat profund fizionomia locului; de altfel, unul dintre aceste drumuri a și distrus în parte barajul natural al lacului, capătul de jos al unui mic val de alunecare plecat de pe versantul drept al pârâului. Micul lăculeț rămas are forma unei lentile convexe cu axele de 50 m și 10 m; adâncimea e sub 1 m. O schiță a traseului, aici !

foto: Marelena & Radu Pușcarciuc – 1 decembrie 2015

2. Lacul Filigeni [46.386779N, 26.388374E, 643 m alt.] – pe valea Șupănelului/Obcina Lapoșului [Comănești/BC]

Filigeni e numele unei mine de cărbuni de pe valea Șupanului – al cărui afluent este și Șupănelu. Prelucrarea materialului scos din mină se făcea pe versantul drept al pârâului Șupănelu. O alunecare a uneia dintre haldele de steril amenajată în preajmă a blocat cursul Șupănelului ducând la apariția lacului. Are o formă triunghiulară cu baza de 20 m și înălțimea de 40 m. Probabil că adâncimea atinge în jur de 1 m. Un fotoreportaj ce descrie un traseu ce duce pe la lac, aici, iar schițe ale altor două trasee, aici și aici !

II. Lacuri pe trepte de alunecare

foto: Marelena Pușcarciuc – 17 noiembrie 2023

3. Balta Șupanu [46.400721N, 26.407203E, 494 m]
E situată pe o mică prispă de lângă drumul ce însoțește valea Șupanului. Are formă de elipsă cu axele de 30 m și 10 m și cu adâncimea mică.

 

 

 

 

foto: Radu Pușcarciuc – 1 decembrie 2015

4. Balta Dariei [46.397460N, 26.407599E, 538 m alt.]
Se află Vizavi de Balta Șupanu, mai precis pe versantul drept al acestuia, sub coama unui braț al Culmii Dariei, alimentată fiind de un mic izvor, ceea ce-i asigură … apă permanentă, în ciuda dimensiunilor mici: 20 m x 10 m.

 

 

foto: Radu Pușcarciuc – 17 noiembrie 2023

5. Lacul de sub Țigla Mare [46.393015N, 26.420485E, 548 m alt.]
Pe versantul drept al Șupănelului, mult sub culmea Dealului Țigla Mare a existat un iaz alimentat de mai multe izvoare difuze, iar alături un lăculeț din care a mai rămas încă un ochi de apă rotund cu diametrul de cca 10 m.

 

 

 

foto: Radu Pușcarciuc – 23 martie 2014

6. Lacul Șolintaru [46.407125N, 26.217654E, 1.256 m alt.]
Este cel mai … serios lac format pe o treaptă de alunecare, aflat la cea mai mare altitudine dintre toate cele din Munții Ciucului, cu un volum de apă relativ constant datorat vreunui izvor subteran și precipitațiilor. Are însă dimensiuni la fel de reduse ca celelalte lăculețe ale Munților Ciucului: 30 m x 10 m ! [Descrierea și fotoreportajul aferent unui traseu ce trece pe la Lacul Șolintaru pot fi văzute aici !]

III. Lacuri de baraj artificial

Imagine de pe Vf. Farcul Mare/Munții Nemira
Foto: Radu Pușcarciuc – 6 august 2006

A. Lacul Poiana Uzului
Un material extrem de documentat despre acest lac, ce ne scutește de alte comentarii, pe https://ro.wikipedia.org/wiki/Lacul_Poiana_Uzului !

 

 

 

 

 

Imagine de pe Gozoru Mare/Munții Ciucului
foto: Marelena Pușcarciuc – 2 noiembrie 2014

B. Lacul Frumoasa
Date documentare esențiale despre lac, pe https://ro.wikipedia.org/wiki/Lacul_Frumoasa !

 

 

 

 

 

 

Aspecte generale despre formarea lacurilor de tipul celor descrise, ca și opisul lacurilor văzute de noi, sau despre care doar am aflat, din toți Munții Trotușului, pot fi accesate aici !

Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la alte informații de pe acest site folosiți … ghidul de utilizare, executând click aici !

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.