Din valea Bistriţei (Rusca/Dorna Arini/SV) pe Rarău şi Giumalău
Chiril – valea Chiril – Curmătura Prislop – Muntele Todirescu – Popii Rarăului – Pietrele Doamnei – Cabana Rarău – Şaua Fundu Colbului – Vf. Giumalău – Cabana Giumalău – valea Rusca (Giumalăului) – bază.
– baza: Pensiunea Roua Dimineţii (sat Rusca, comuna Dorna Arini) – pe valea Bistriţei, la cca 10 km de Vatra Dornei (vezi http://www.viaromania.eu/cazare.cfm/6530-pensiunea-roua-diminetilor-dorna-arini.html);
– acces: Între Pensiunea Roua Dimineţii şi satul Chiril sunt cca 20 km parcurşi cu maşinile; o maşină a rămas la bază, urmând ca, la finele drumeţiei, să ducă şoferii la Chiril pentru recuperarea maşinilor;
– durată: 13 ore, efectiv pe munte; dificultate medie;
– descriere:
Din satul Chiril plecăm, spre nord, pe drumul alpin (cândva asfaltat, acum degradat total) ce însoţeşte un timp pârâul Chiril, şi totodată marcajul turistic punct albastru; părăsim şi drumul, şi marcajul după doar 2 km, la confluenţa pârâului Chiril cu Valea Toancii; de aici drumul alpin şi marcajul merg pe valea Toancii. Noi o luăm spre dreapta (est) pe drumul forestier de pe valea Chiril. Ar trebui să ne ghideze mai departe un marcaj punct galben ale cărui urme apar ici-colo. Teoretic, acesta secundează drumul forestier de pe valea Chiril, urcând în final pe versantul drept al obârşiei pârâului până în Curmătura Prislop, punct de racord între Munţii Rarău şi Munţii Stânişoarei. Adepţi … feroce ai potecilor de culme, am renunţat la traseul “de vale”, după doar 30 de minute, când am găsit prilejul de a sui pe versantul stâng al Chirilului, de fapt, un picior al culmii Stânişoarei. Poate că alternativa nu a fost neapărat cea mai bună opţiune dacă luăm în calcul panta relativ mare a piciorului; dar am ieşit fără probleme pe culmea Stânişoarei, foarte aproape de Curmătura Prislop. Din curmătură ne-au condus marcajul de creastă, bandă roşie, ce ajunge până pe Vârful Giumalău, “H’-urile roşii ale marcajului de hotar silvic şi chiar drumul (pastoral) de culme încă destul de bun şi uşor de urmărit. După ce ieşim din pădure, traseul traversează o zonă ceva mai … gri, deoarece marcajul turistic este degradat, iar marcajul silvic nu mai există. La aceasta se adaugă şi faptul că drumul, îndată ce ne-a trecut din etajul pădurilor în etajul păşunilor, se desface în două-trei braţe. Alegem braţul stâng care trece pe lângă o stână – ce va rămâne totuşi mai jos, în stânga noastră – şi apoi pe coastele unui vârf, aflat în dreapta noastră, pe culmea principală, de al cărui urcuş direct scăpăm astfel. Imediat ce trecem de vârf întâlnim, venind din dreapta, poteca cu marcajul trunghi roşu, proaspăt refăcut, al traseului Slătioara-Cabana Rarău.
Mai departe, nemaiexistând nici un fel de probleme legate de orientare, ne putem bucura în voie de spectacolul oferit de priveliştile mai apropiate (Popii Rarăului, Piatra Zimbrului, Pietrele Doamnei) sau mai îndepărtate, blurate de negura zărilor. În Şaua Ciobanilor, usor de recunoscut prin faptul că adună aici încă trei poteci (în afară de cea a culmii pe care venim şi vom continua), ce suie din Câmpulung Moldovenesc, cu marcajele aferente, cruce galbenă, cruce albastră şi cruce roşie, care ne vor însoţi până la Cabana Rarău. Poteca … supermarcată se îndreaptă spre cabană lăsând în stânga Pietrele Doamnei, iar în dreapta Vârful Rarău – 1651 m, recognoscibil prin prezenţa multelor antene de pe el; la ambele obiective se ajunge cu uşurinţă pe poteci/drumuri nemarcate. De la Cabana Rarău (fostă hotel) înaintăm, pentru scurtă vreme pe drumul alpin – spre Chiril – pe care îl abandonăm, împreună cu marcajele bandă albastră şi bandă roşie, în favoarea unui drum forestier (pe cale de a fi asfaltat) ce coboară spre nord, pe Valea Colbului, în comuna Pojorâta. Marcajul bandă albastră părăseşte drumul şi urcă pe Munceii Rarăului ca mai apoi să coboare în Câmpulung Moldovenesc; marcajul bandă roşie ne conduce în şaua Fundul Colbului (1285 m) unde se intersectează cu marcajul cruce galbenă ce leagă Pojorâta de Cabana Zugreni. De aici urmează partea cea mai dificilă a traseului, un urcuş continuu, uneori accentuat, până pe Vârful Giumalău (1857 m). Poteca este evidentă şi destul de bine marcată, deşi, pe timp de ceaţă, s-ar simţi nevoia, în zona subalpină de sub Vârful Giumalău, de ceva mai mulţi stâlpi de marcaj. Dacă ceaţa nu ne încurcă, peisajele etalate de jur împrejurul Vârfului Giumalău, merită din plin efortul făcut pentru a ajunge pe el. De pe vârf ne ducem în jos, spre sud, depărtându-ne de marcajul bandă roşie (ce coboară de pe culme spre dreapta) şi urmărind punctele albastre ce ne conduc până la Cabana Giumalău. Mică şi cochetă, cabana impresionează în mod deosebit datorită ospitalităţii tinerilor cabanieri care, cu amabilitate, îţi oferă sfaturi şi … un un ceai cald. Intenţia noastră a fost de a coborî de la cabană, pe poteca marcată cu bandă galbenă, trasată pe Piciorul Ruscăi; dar, la data drumeţiei noastre, traseul era în mare parte distrus de lucrări forestiere aflate în execuţie. Aşa că am coborât în valea Ruscăi, pe marcajul triunghi roşu. Aproape tot traseul de la cabană la gura Ruscăi, unde se afla şi baza noastră, s-a desfăşurat pe drum forestier; fără istorie, ca atare.
În raport cu timpul disponibil, drumeţia făcută de noi într-o zi, e recomandabil să fie realizată în două zile, rămânând mai mult timp pentru abateri spre obiective adiacente, unele amintite deja. Astfel, Rarăul poate fi “făcut” pe un traseu în circuit cu punct de plecare şi revenire în Chiril la confluenţa Bistriţa-Chiril: Mt. Movila Ursului – Vf. Văcăria – Curmătura Prislop – Muntele Todirescu – Şaua Ciobanilor – Vârful Rarău – Cabana Rarău – Piatra Şoimului – Dealul Toancelor. Pentru un traseu în circuit pe Giumalău, cel mai bun punct de plecare (din valea Bistriţei) este Cabana Zugreni. De aici se pleacă fie pe valea pârâului Colbu (al Bistriţei) pe marcajele cruce galbenă şi triunghi roşu, până în Şaua Fundu Colbului, fie pe Bâtca Neagră (ori trecând pe la Cabana Rarău, ori pe deasupra izvoarelor Colbului), ajungând tot în Şaua Fundu Colbului. De aici până la Cabana Giumalău se merge pe traseul descris de noi; de la cabană se ajunge la Cabana Zugreni pe o potecă marcată cu punctul albastru ce ne-a adus din Vârful Giumalău la Cabana Giumalău.
Pentru a vedea imagini de pe traseu, executaţi click aici !