De jur împrejurul Zăbrăuciorului, la monumentele închinate Ecaterinei Teodoroiu
Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la informația de pe acest site vă oferim un … ghid de utilizare; executați click aici !
Atenţie: imaginile au ipostaze de zoom, accesibile cu câte un click executat pe fiecare !
Zona: Platforma Zăbrăuți/Subcarpații Vrancei
Acces auto:
Printre obiectivele drumeției fiind monumentele dedicatye Ecaterinei Teodoroiu de pe Dealul Muncelu, vom urma un traseu auto care să permită vizitarea altor două monumente închinate Ecaterinei Teodoroiu, cel de la Mausoleul Mărășești și cel din intersecția de la Tișița.
Prin urmare, vom considera ca punct de plecare în traseul auto pe care îl sugerăm, Mausoleul Mărășești, aflat la marginea DN 2/E85.
Aici, pe Aleea Personalităților Istorice, se află bustul în bronz al Ecaterinei Teodoroiu, realizat în anul 1994 de sculptorul Florin Musta.
Traseul auto continuă pe DN 2, spre București, dar doar 3 km, până la intersecția de la Tișița, de unde vom intra spre dreapta, pe DN 2L, Tișița-Lepșa.
Imediat în curbă se află Monumentul Victoriei/Biruinței, în centrul acestuia fiind statuia Ecaterinei Teodoroiu. Monumentul, construit în 1936, este opera sculptorului Oscar Han.
Din intersecția de la Tișița mai sunt de parcurs 22 km până la ieșirea din satul Muncelu/Străoane, traseul auto având ca punct final cotul drastic pe care îl face șoseaua înainte de a coborî în valea Putnei. Exact în acest punct se află …
… un alt monument închinat Ecaterinei Teodoroiu care amintește de luptele de pe dealurile Muncelu și Secu în care a căzut eroic Ecaterina Teodoroiu ! Monumentul a fost ridicat în anul 1972. Micul basorelief care înfățișează chipul eroinei este realizat de sculptorul Octav Iliescu.
Alte monumente ridicate în țară întru cinstirea Ecaterinei Teodoroiu sunt prezentate aici: http://www.muntesiflori.ro/ecaterina-teodoroiu/ !
Traseu (13 ianuarie 2024): MUNCELU (Monumentul <Ecaterina Teodoroiu>) – Valea Zăbrăucioru – Dl. Pietriș – Dl. Pricopie – Dl. Ogoarelor – Poienile Popii – Monumente <Ecaterina Teodoroiu> – Dl. Muncel – Buduiul Calciului – Piscu Câmpului – Monumentul <Ecaterina Teodoroiu>
Caracteristici tehnice:
– durată: 8 h – cu popasuri;
– lungime: cca 15 km;
– denivelare pozitivă absolută: cca 350 m;
– dificultate: ușor
Fotoinformații despre traseu:
Din parcarea amenajată lângă monument plecăm pe un drumeag ce duce spre nord. Îl urmăm !
Pentru puțin timp drumul ne scoate din pădure, trece pe lângă viile sătenilor din Străoane, …
… reintrând în pădure …
… chiar înainte de a coborî în valea Zăbrăuciorului; vom urca pe interfluviul din stânga sa.
De aici, de sus, …
… ne vom tot ține de marginea pădurii din stânga …
… urmând curând un drum care face cam același lucru !
Zona viilor și livezilor (multe lăsate în părăsire) de pe culmea interfluviului se sfârșește curând, pădurea îmbrăcând în totalitate interfluviul. Drumul se bifurcă, noi alegând brațul drept intrând în pădure puțin mai … târziu: …
…
… pe un drum adânc … împlântat în solul pădurii ce suie pieziș …
… pe culmea interfluviului, numită aici Dealul Pietriș !
De aici, o bună bucată de timp, nu vom avea probleme cu orientarea, în ciuda despletirii drumului în mai multe fire și a culmii plate, direcția corectă fiindu-ne indicată de “H”-urile silvice ce marchează hotarul dintre două ocoale silvice; …
… iar după ce depășim o șa joasă – cumpănă de ape dintre doi afluenți ai Zăbrăuciorului, respectiv Glodului – …
… de unde suim pe Dealul Pricopie, …
… abandonând pentru un timp marcajul silvic, pe care însă îl vom reîntâlni curând, …
… culmea se îngustează căpătând alura unei creste (ciudat e că suntem, aici, pe Dealul Ogoarelor – sic !) și, oricum, drumul nu mai are nicio ramificație !
Așa că vom ajunge, … negreșit, în Poienile Popii !
În Poienile Popii, interfluviul Zăbrăucior-Glodu se racordează la interfluviul “principal”, Zăbrăuți-Șușița – numit Dealul mare -, reprezentat în punctul de racord de Dealul Muncelu ! Deviem de la drumul care ne-a adus până în poieni și care merge înainte la întâlnirea cu drumul culmii principale șuntând racordul pomenit.
Există și un motiv în plus, accesul la una dintre crucile închinate Ecaterinei Teodoroiu, …
… cea ridicată de Primăria Fitionești ! La câțiva metri de aceasta, spre nord-vest, …
… la marginea drumului de pe culmea Muncelului, se află crucea ridicată de familia col. (retr.) dr. Dobre Gh. Bebe cu sprijinul Primăriei Străoane. Se presupune că în aceste locuri ar fi fost ucisă Ecaterina Teodoroiu. Alte documente vorbesc însă despre un alt loc, cu câțiva kilometri mai departe, între poienile de la Buduiul Calciului și racordul dintre Dealului Secu și Dealul Muncelu.
Vom continua traseul urmând spre sud-sud-est drumul de pe culmea Muncelului, cale de aproape 6 km.
Să consemnăm că după jumătate de kilometru trecem pe lângă o mare poiană în care, la marginea pădurii, se află o căbănuță de vânătoare, …
… un bun loc de popas, …
… iar după alți vreo 2 kilometri …
… ajungem la Buduiul Calciului, unde fânețele au fost arate, poienile unite devenind tarlale pentru culturi agricole. Cam în această zonă ar fi fost ucisă Ecaterina Teodoroiu.
Mai adăugăm apoi încă vreo 2 km de drum cu perspectivă unidirecțională, la capătul cărora …
… găsim o breșă prin desișul pădurii ce ne permite accesul vizual către doi dintre liderii altitudinali ai Subcarpaților Vrancei !
În fine, traseul se … termină pe Piscul Cîmpului – sic !
Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la alte informații de pe acest site folosiți … ghidul de utilizare, executând click aici !