Addenda la : Sarmizegetusa Ulpia Traiana

Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la informația de pe acest site vă oferim un … ghid de utilizare; executați click aici !

Atenţie: imaginile au ipostaze de zoom, accesibile cu câte un click executat pe fiecare !

Informații generale despre cetățile dacice din Munții Orăștiei precum și lista link-urilor spre fotodescrierile traseelor la aceste cetăți, pe http://www.muntesiflori.ro/cetati-dacice/ !

După cucerirea Daciei de către romani – în urma războilui din 106 d.Cr. -, aceștia au reconsolidat parțial cetatea capitalei dacice, Sarmizegetusa – folosind materiale provenite din distrugerea templelor – și au instalat aici o garnizoană militară. Între 108-110 s-a construit capitala noii provincii romane, Dacia, numită inițial Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica; ulterior, Hadrian (117-138) i-a adăugat și determinativul Sarmizegetusa. Câteva informații privind istoria orașului pot fi găsite pe https://ro.wikipedia.org/wiki/Ulpia_Traiana_Sarmizegetusa !

Scopul acestui articol este de a fotoprezenta turul nostru printre ruinele orașului, fiind gândit ca o completare firească la articolul referitor la “turul cetăților dacice” (vezi link-ul mai sus) !

Capitala romană a Daciei a fost construită într-o zonă strategică pe care romanii o cunoșteau deja din incursiunuile lor militare anterioare războiului din 106, de fiecare dată înfruntând o crâncenă rezistență din partea dacilor datorită caracteristicile geografice ale zonei, aici fiind Poarta de Fier a Transilvaniei, pasul ce desparte Munții Poiana Ruscăi de Munții Țarcu, singura cale mai … lesnicioasă din punct de vedere militar ce permite trecerea din Banat – venind dinspre Dunăre – în Transilvania – cu precădere în Țara Hațegului, centrul de putere al statului dac. Accesul militar spre capitala Daciei romane prin Pasul Poarta de Fier a Transilvaniei era supravegheat de două castre puternice: cel de la Tibiscum (de lângă Caransebeș), și cel de la Micia (nu departe de Deva).
Azi localitatea pe teritoriul căreia se află ruinele orașului roman este numită … Sarmizegetusa, anterior, Grădiște (de la slavul ‘grad’ = ‘cetate’); se află pe DN 68, la 17 km de Hațeg și 52 km de Carnasebeș.

foto: Google Earth Pro

Situl arheologic acoperă o arie infimă, cca 0,15% din cele mai bine de 30 de hectare pe care se întindea orașul antic(1, restul suprafeței fiind sub locuințele actualei localități sau constituit din terenuri agricole (multe pârlogite) !
Primele cercetări cu caracter științific s-au făcut în anul 1832, deși interesul pentru vestigiile istorice aflate din zonă s-a manifestat încă din sec. XV.
Campanii serioase de săpături arheologice  s-au întreprins în perioadele 1831-1833, 1924-1936 (Constantin Daicoviciu și alții), 1973-1982 (Hadrian Daicoviciu și alții).
În prezent, sunt în curs săpături în câteva puncte ale sitului în paralel cu lucrări complexe de recondiționare și amenajare a unora dintre vestigii – Palatul Augustalilor, Amfiteatrul, Forul lui Traian, fiind proiectată și construcția unui nou muzeu; …

foto; virtual press

… un prim pas, de bun augur, l-a reprezentat “curățarea” parcării de construcții comerciale ilegale de la intrarea turistică în sit.

 

 

 

 

Aleea de după intrare trece pe lângă ruinele unor locuințe, garnizoana gladiatorilor și templul închinat zeiței Nemesis(2, venerată de gladiatori.

 

Putem privi mai de aproape ruinele garnizoanei gladiatorilor …

 

… și ale templului închinat zeiței lor protectoare, Nemesis. Dincolo de acestea se află cel mai impresionat vestigiu al orașului antic, Amfiteatrul, unde erau organizate luptele gladiatorilor. Nu-l putem vizita căci e prins în lucrări de recondiționare, restaurare și … modernizare.

 

Pe partea stângă a aleii se află un complex, probabil, de locuințe.

 

Urmând aleea “principală” spre sud ajungem la o intersecție marcată de întâlnirea cu Via Transilvanica, de unde …

 

… aleea dinspre stânga ne conduce la un alt mic complex de vestigii: ale unui atelier de sticlărie (o atestă un bulgăre de sticlă arsă, cuptoarel și uneltele găsite aici), …

 

… ale templului închinat zeului pădurilor, Silvanus …

 

… și ale unui alt templu, mult mai mare, dar …

 

… printre ruinele căruia s-au găsit câteva elemente votive și inscripții care indică faptul că templul era închinat mai multor divinități, printre care Diana, Iuno, Hercules(3 !

 

Revenind în aleea principală, spre sud, trecem pe lângă o săpătură în curs, …

 

… apoi pe lângă “birourile” procuratorului financiar al Daciei Apulensis(4. Alături, alte săpături în curs.

 

Aleea care străbate situl de la nord la sud se termină cu forumul – centrul orașului – loc unde aveau loc dezbateri ale oficialităților, se desfășurau procese  etc. Intrarea …

 

… era una monumentală încadrată de mai multe rânduri de coloane; am găsit-o în curs de restaurare.

 

Curtea forumului !

 

Sub o structură de protecție se află carcera, camerele de tezaur …

 

… și curia, sediul senatului. Acestora li se adugă tribunalul. Palatul Augustalilor aparținea unui ordin privat ai cărui membrii făceau parte din elita orașului.

 

Din păcate, neexistând un cicuit ghidat al sitului și nici un material, editat în vreun fel, cu toate obiectivele de interes turistic, n-am reușit să ne astâmpărăm optim curiozitatea căci n-am aflat unde se află:
– templul lui Liber Pater;
– templul zeilor Domnus și Domna;
– templul zeilor Esculap și Hygia;
– templul zeului Mythra;
– templul zeilor palmireni;
– capitoliul etc.
Poate pe unele dintre acesea le-am văzut fără să știm. De asemenea, din ceea ce am crezut că știm ce vedem poate era altceva !

Mai menționăm că vizita noastră, puțin grăbită – și datorită aspectului deloc atrăgător al sitului, mai degrabă dezamăgitor – a durat o oră !

Note:
(1 – Ulpia Traiana Sarmizegetusa a dăinuit până la retragerea aureliană din Dacia din 275 d.Cr., dar o mică populație a continuat să locuiască în orașul în cea mai mare parte părăsit. Probabil, că odată cu năvălirea hunii în Europa viața orașului a încetat.
(2 – Nemesis – la greci, zeiță a răzbunării; pedepsea crimele și menținea ordinea și echilibrul moral în univers , fiind adoptată și de romani.
(3 Diana – zeița vânătorii la romani (Artemis, la greci), Iuno (Hera, la greci) – soția lui Jupiter (Zeus, la greci), zeul suprem la romani; Hercules (Heracles, la greci), fiu al lui Jupiter, inițial erou.
(4 – Dacia Apulensis – partea de sud a Daciei Superioare – între Carpați și Mureș – cu capitala la Apulum/Alba Iulia; partea nordică era Dacia Porolissensis cu capitala la Porolissum/Turda.

Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la alte informații de pe acest site folosiți … ghidul de utilizare, executând click aici !

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.