Cinteza-de-iarnă (Fringilla montifringilla L.)
Cinteza-de-iarnă (Fringilla montifringilla L.)
Numele românesc îi este legat de prezența ei, pe teritoriul țării noastre, doar în timpul iernii, venind de prin părțile nordului Europei, unde cuibărește. O vedem, la noi, zburând în grupuri numeroase în căutarea hranei sau zăbovind pe și pe sub arbuștii și copacii încărcați de semințe, fiind însă granivore doar iarna, vara, în locurile de baștină, preferând insectele. Atrage atenția nu doar prin gregarism – din nou, obicei doar de iarnă –, ci, poate, mai ales, prin gulerele largi, portocaliu-cărămizii (mai pronunțate la femelă – deși, în general, mai ternă din punct de vedere coloristic), asemănătoare cu cele ale măcălendrilor – Erithacus rubecula – (la aceștia, parcă, mult mai aproape de roșu) sau ale mărăcinarilor-negri – Saxicola rubecula – (mulțumim Doinei Russu – a se vedea comentariul Doinei, din subsolul paginii !) Coloritul penelor de pe spate, incluzând capișonul și aripile, este un amestec de alb, tonuri de gri, de negru și maro; în schimb, abdomenul este alb.
Referinţe bibliografice:
http://fr.wikipedia.org/wiki/Pinson_du_Nord
http://www.animale-salbatice.ro/cinteza-de-iarna.html
http://www.pasaridinromania.com/2013/01/cinteza-de-iarna-fringilla.html
Alte fotografii:
15 decembrie 2012 – Munceii Oituzului – Munţii Vrancei [Leşunţi/Ferăstrău-Oituz/Oituz/BC]
10 ianuarie 2013 – oraş [Oneşti/BC]
Dacă doriţi să aflaţi informaţii şi despre alte păsări descrise de noi, executaţi click aici !
buna ziua! am gasit din intamplare aceasta postare si as vrea sa va atrag atentia ca aceasta este cinteza de iarna, nu maracinarul negru.
Mulțumim pentru atenționare; am îndreptat cât am putut de repede eroarea, așa cum se poate observa … mai sus ! Acum, sperăm să întâlnim și mărăcinari-negri … adevărați !
Au stat ca la … fotograf ! Foarte frumosi si foarte interesant articolul !