Vedi Gurguiata e poi …
Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la informația de pe acest site vă oferim un … ghid de utilizare, executând click aici !
Atenţie: imaginile au ipostaze de zoom, accesibile cu câte un click executat pe fiecare !
Precizări: Coza este unul dintre munții, cât de cât cunoscut, dintre ce mulți – cei mai mulți necunoscuți – ai Vrancei; deși, mai degrabă, numele îi este cunoscut grație râului … omonim sau, și mai precis, unui anume loc de pe valea sa: <La Strâmtură>, acolo unde Coza îl primește ca afluent pe Dumbrăveanu. Cele două râuri, pentru a ieși dintre munți au fost nevoite să învingă o ultimă încercare de opreliște din partea acestora – mai ingeniosă și, ca efect, mai spectaculoasă decât … aiurea: un baraj format din strate amalgamat tectonizate, un mozaic de cute ondulate și plane redresate spre, până și dincolo de verticală; pe unde să mai găsească apele vreo breșă de pătrundere, darămite de ieșire din acest labirint geologic ?! Punctul slab, exploatat fără … cruțare de forța apelor a fost conținutul, consistența și grosimea pachetelor de rocă, rezultate dintr-o sedimentare … grăbită, în alternanțe așișderea, și având, ca atare, drept consecință, strate subțiri și fără cine știe ce coeziune; pe care apa le-a retezat pur și simplu , precum taie un cuțit, chiar și bont, foile unui tort de … biscuiți. Așa și arată, în urmă, pereții celor două văi, lăsând vederii succesiunea de ingrediente … litologice ale … tortului.
Revenind la muntele Coza, nu are nimic atractiv pentru a fi urcat, cu toți cei 1.629 m ai săi, fiind împădurit și, deci, lipsit de belvederi; el este totuși, în sine, o … belvedere, privit fiind de primprejur ! Însă, sunt spectaculoase, ca trasee turistice, contraforturile sale: cel estic – Dealul Cârnituri -, de care este legat prin Șaua Geamăna și care pornește din Strâmtura Cozei, cel vestic – a cărui talpă este așa-zisul Gol al Cozei, cunoscut și cu numele de … alint Golici – și, mai ales, unul dintre cele nordice, sprijinit de Coza în șaua Golul Roibului, format dintr-una dintre cele mai impresionante creste alpine ale Munților Vrancei, ce culminează spre capăt cu un veritabil turn de cetate: Stânca Gurguiata ! Traseul pe care îl prezentăm are în vedere parcurgerea acestora două din urmă.
Imaginea – palidă – a Gurguiatei … captată de pe Piciorul Caprei (versantul stâng al cheilor Tișiței Mici: http://www.muntesiflori.ro/cheile-tisitei/) !
Pentru a citi descrierea traseului, executaţi click aici – în construcție !
19 iunie 2016
Traseu: Coza – Valea Cozei – Strâmtura Cozei – Dl. Zmeuriș – Dl. Aluniș – Plaiul Cârnituri – Șaua Gemăna [marcaj bandă roșie] – Vf. Coza – Golul Roibului – Gurguiatele [marcaj triunghi roșu] – Piatra Uscată – Plaiul Văcăria – Dl. Pietricele – Dl. Bradul Trăsnit – Piscul Curmătura – Piscul Gropii – Dl. Gropii – Coza
7:15
Pe valea Cozei, aproape de capătul satului !
Asfaltul continuă pe o uliță laterală, noi, pe drumul de pe malul drept al Cozei, ce duce la “casa de apă” a satului !
De dincolo de ea, luând aminte cam unde va trebui să ajungem, …
… abordăm tronsonul mai puțin … domestic al Cozei …
… (mai mult …
… sau mai puțin) !
8:15
La Strâmtură !
Urcăm pe botul interfluviului dintre Coza și Dumbrăv(e)anu, admirând, din mers, curcubeul cutelor geologice !
Ne oprim pe o primă … platformă de belvedere …
… cu … amănuntul …
… sau angro (Strâmtura privită de sus) !
Mai sus, …
… oprim din nou …
… pentru a admira și … isprăvile Dumbrăvanului, …
… vizavi de cele ale Cozei !
Consemnăm … trecerea noastră prin Strâmtura Cozei, amenajând, în zonă, o geocutie !
Spre șaua de sub Zmeurișu, pe valea Dumbrăvanului: prin poienițe, …
… de unde-i admirăm zbaterile prin … căscăduțe sau … cheițe !
Îl părăsim curând, suind spre un mic afluent al său, traversându-i poienile … colaterale …
… (cu belvederi … prevestitoare), …
… pentru a ieși în Șaua Zmeurișului; aici se află un panou destinat micii rezervații geologice “Groapa cu Pini”, localizată însă în afara traseului nostru și relativ dificil de abordat !
10:00
Spre Zmeurișu !
Suișul este, în totalitate, … îndulcit de serpentinele unui vechi drum pastoral !
De la exact 1.000 m altitudine urmează o … alee de culme (Plopișu): lungă, relativ îngustă, orizontală, …
… cu poieni … vesele …
… și (parțial) deschise împrejurului !
Vârful Plopișului este însă pe la 1.200 m; …
Suntem deja la peste 1.100 m !
Mai facem un pas și trecem de 1.200 m și de Vârful Plopiș: …
12:00
… ajungem, astfel, pe Plaiul Cârnituri, …
… sub fosta stână … omonimă !
De aici:
– pleacă un traseu turistic nou ce traversează valea Dumbrăvanului și ajunge în Golul Roibului;
– suie spre Vârful Cârnituri traseul nostru, dar la jumătatea pantei intră în pădure, ocolind de-a coasta vârful !
Noi urcăm, totuși, întâi, pe vârf !
Merită !
Ne întoarcem …
… la traseul marcat !
În șaua dintre Vârful Cârniturilor …
… și Colții Cozei …
… apar peisaje noi !
Poteca părăsește culmea, …
… suind ușor, de-a coasta, prin pădure, …
… până la izvorul Geamănei, …
… sub Șaua Geamăna, …
14:00
… unde schimbăm … macazul: de pe banda roșie pe triunghiul roșu !
Dacă vreți să continuați traseul împreună cu noi, pentru a urca pe Vârful Coza și apoi pe stâncile Gurguiate, executați click aici !
Pentru a vedea albumul cu florile întâlnite pe traseu, executați click aici !
Coza-Gurguiata sunt cei mai ascutiti dintre Muntii Vrancei, pe “gusturile” unei categorii de turisti de la noi (gen “craistii”), ce cauta doar muntii stancosi de efect-wow [si pentru care nu mai exista nimic altceva din geografia patriei]
Intamplarea face ca noi am fost zilele acestea pe Coza, iar jurnalul de fatza “a picat” tocmai bine, pentru identificarea multimii de varfuri ce le vedeam in jur, din labirintul incalcit al Muntilor Vrancei.
( nota : la perspectivele spre sud de pe vf.Carnituri si zona Coltii Cozei, in loc de “Mt.Pietrosu” este “Zboina Frumoasa”, iar in loc de “Dl.Negru” este “Mt.Pietrosu” )
Foarte interesant cu “cei sapte feciori” ai Vrancioaei //
Localnicii numesc “7-Frati” si grupul de varfuri “Muntisoarele” (cele cu vf.Zimnicea-Vasui, de la sud de Coza), intr-adevar, privind dinspre depresiunea Vrancei, chiar se vad insirate sapte varfuri gemene.
// ar fi interesanta si o tura (fara marcaj turistic) pe culmea Tichertu-Muntisoarele, probabil dificila.
1. Cei pe care îi numești tu, Andrei, “craiști”, nici măcar nu-și … fac timp să-și imagineze că ceea ce caută ei poate fi găsit și … aiurea. Ca să ne limităm la zona în discuție: la fel de spectaculos, precum creasta Gurguiatelor, este versantul drept al Cheilor Tișiței, creasta La Grădină – Tisaru Mare (ruptă de pârâul Văcăria); pe Tisaru Mare am fost: http://www.muntesiflori.ro/cheile-tisitei/ ! Și, pentru ca … spectacolul să continue, să amintim și de extraordinarul show prezentat de cascadele Văcăriei (https://sites.google.com/site/romanianatura26/home/carpatii-rasariteni/vrancei/cascada-putna-cascada-vacaria-cheile-tisitei), cvasitotal necunoscute de public, dar la … îndemâna majorității (cel puțin, o parte din ele).
2. Ai dreptate în legătură cu erorile noastre de identificare: Pietrosu vs Zboina Frumoasă, respectiv, Dl. Negru vs Pietrosu ! Am făcut și pe poze … remedierile necesare !
3. Mulțumim pentru … adaosul privindu-i pe cei 7 frați !
4. Și noi suntem tentați de un traseu pe culmea Tichertu-Muntișoarele; numai că trebuie să … stea la rând, căci avem … mai în față un alt proiect: Cascada din Horn + Lacul Negru !
Superb!!! Cata munca la fiecare poza… Bravo !
Mulțumim; ne bucurăm că … munca noastră nu e în van !