Cetatea Dinogetia
Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la informația de pe acest site vă oferim un … ghid de utilizare, executând click aici !
A treia zi a midiexpediției dobrogene <Pe dealurile Babadagului și ale Niculițelului – 18 – 20 iulie 2015>, partea a II-a a zilei, Cetatea Dinogetia !
– pentru a vedea fotoreportajul primei părți a acestei a III-a zi a expediției (Potcoava Niculițelului), executați click aici !
– pentru a vedea fotoreportajul primei zile a expediției (Cetățile Arrubium și Troesmis, dealurile Gim și Ghiun Ghiurmeș), executați click aici !
– pentru a vedea fotoreportajul zilei a II-a a expediției (Dealurile Babadagului – Aicarî, Cârjelari, Tașlî Bair – și ale Niculițelului – Casacian Bair, Teke), executați click aici !
Atenţie: imaginile au ipostaze de zoom, accesibile cu câte un click executat pe fiecare !
Traseul auto de după amiază:
– Niculițel – Isaccea – Garvăn (40 km de șosea f. bună);
– Garvăn – Cetatea Dinogetia (4 km de șosea în stare bună);
– Cetatea Dinogetia – Garvăn – Măcin – Brăila – Focșani – Onești (210 km de șosea în stare bună).
Aspectul actual al sitului arheologic “Cetatea Dinogetia” !
Atenție: din șosea la poarta cetății drumul de pământ (0,5 km) poate fi impracticabil în caz de ploaie, iar brațul mort al gârlei Latimea, ce trebuie traversat pentru a ajunge la poarta cetății, poate fi inundat, cetatea devenind, astfel, inabordabilă (vezi aici cum ar arăta drumul spre cetate) !
Avem noroc: poarta (actuală) de acces în cetate este deschisă, deși ghidul nu este acasă !
“Panourile” ce prezintă istoricul și planul cetății au devenit, și ele, obiecte de muzeu !
[Istoricul este prezentat sub o formă mai … accesibilă pe https://ro.wikipedia.org/wiki/Dinogetia, …
… iar un plan … actualizat, aici !]
Noi mai avem însă și un … panou virtual, cu imaginea cetății în vremurile ei de glorie, privită dinspre Dunăre (est) !
Intrăm în cetate pe lângă …
… poarta de vest (închisă în sec. VI) !
Zona de sud, spre poarta principală !
Privind dinspre est !
Detalii !
Detaliu … printre detalii: poarta principală !
Ruine; mai noi …
… și mai vechi: termele romane !
Alte ruine … recondiționate; mai puțin …
… sau mai mult (în anii 1946-1947) !
[Mai multe informații, imagini – inclusiv ale unor artefacte arheologice -, pe https://ecomuntiimacinului.wordpress.com/obiective-cultural-istorice/cetati-si-situri-arheologice/cetatea-dinogetia/ !]
Imagini de pe zidul cetății spre gârla Latimea – lebede – …
… și de pe lângă:
– mărăraș (Oenanthe aquatica);
– crin-de-baltă (Butomus umbellatus)
– pătlagină-de-apă (Alisma plantago-aquatica);
– lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra).
În fine, mai bine spus, spre … fine, imagini de pe bac: pelicani !
Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la alte informații de pe acest site folosiți … ghidul de utilizare, executând click aici !
Cetatile antice dobrogene, vreo 40 la numar (=potential urias, altii ne-ar invidia), nu-s puse in valoare (exceptie Histria-Tomis-Adamclisi, ramase cu amenajarile din anii 70), sapaturile stagneaza de ani /zeci de ani, s-au re-salbaticit cu vegetatie, ori n-au fost sapate deloc (turistul nu vede decat iarba…) // spre deosebire, prin Anglia, Israel, santierele arheologice sunt febrile (vedem diverse filme documentare), se fac amenajari pt vizitat, si circuite tematice, exista interes maxim
Ar fi multe de spus despre felul în care se (mai) face arheologie în România. Un singur aspect merită evidențiat, faptul că a început și la noi (timid și, probabil – doar -, în regim privat) folosirea tehnicilor arheologice (de sondare) nondistructive. Cât despre amenajările/reconstituirile ulterioare … “Episodul Dinogetia”, cu imposibilitatea accesului la cetate din cauza inundării drumului, este sugestiv: cât poate să coste o basculă de piatră, cu care să se înalțe cât de puțin cei câțiva metri de terasament, în condițiile în care în preajma locației sunt câteva cariere de piatră !