În Dobrogea, pe … căldură mare !
Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la informația de pe acest site vă oferim un … ghid de utilizare, executând click aici !
Din multitudinea obiectivelor dobrogene – naturale și culturale – am mai selectat câteva, cât de cât … adunate într-un spațiu ceva mai restrâns, pentru a reuși să le accesăm pe parcursul celor trei zile alocate midiexpediției, <Pe dealurile Babadagului și Niculițelului – 18 – 20 iulie 2015>
Episodul 1: De la Arrubium, prin Troesmis, la Beroe (unde n-am mai ajuns) !
Important: Toate fotografiile au ipostaze de zoom, accesibile cu un click executat pe ele !
Traseu: Onești – Focșani – Brăila – Măcin [Cetatea Arrubium] – Cetatea Troesmis – Peceneaga [Dealul Gim] – Dealul Ghiun Ghiurmeș – Cârjelari [cazare cort]
Debut … clasic de expediție dobrogeană !
MĂCIN
Oprim în Măcin, întâi la Geamia Mestan Aga – ?, ridicată în 1860 (ctitor, Hagi Berbe Ahmet – ?) în locul alteia arsă în timpul Războiului Crimeii (1853-1856), (probabil) construită de Mestan/Mustan Aǧa !
În aceeași intersecție cu geamia, dar vizavi, se află Hanul Vechi (sfârșitul sec. XVI/sec. XVIII) – monument de arhitectură turcească (remarcabil fiind balconul în consolă, sprijinit de o bârnă de stejar) !
Coborâm la malul Dunării, lângă … Portul Măcin, …
… pentru a avea o imagine, de jos, a promontoriului pe care a existat Cetatea/Castrul Arrubium. Aspectul … ruiniform al laturii dinspre Dunăre a promontoriului este urmarea exploatării calcarului, din anii 1940-1946; prilej cu care o parte dintre vestigiile cetății au fost distruse.
Deasupra descoperim un vast platou …
… în două trepte, fără nimic care să amintească de anticul castru roman, ce ar fi succedat însă unei prezumtive cetăți celtice, și urmat de o așezare romano-bizantină !
Locul a fost considerat nimerit pentru altfel de … consemnări, de … altfel, întreprindere onorabilă și onorantă pentru inițiatori !
În malul prăbușit al promontoriului, descoperim și alte … lucruri interesante, …
[Stăncuțe – Coloeus monedula]
… printre care, două fragmente de zid.
[Primele cercetări istorice cu observații la fața locului datează din sec. XIX, dar cele arheologice încep abia în anul 1939 și continuă în anii 1943, ’46 și ’48; s-au mai făcut sondaje incidentale în anul 2003 (conform, Gheorghe Mănucu Adameșteanu – Monede bizantine descoperite în Dobrogea, Mistral Info Media, București, 2010).]
În marea de “buruieni” ce acoperă platoul cetății, remarcăm câteva mai … acătării …
… [Iarba-tătărască – adventivă de prin zona Mediteranei și a Asiei – este o plantă slab halucinogenă; intră în rețeta de fabricație a bromhexinului !] …
…
… [Rudă cu ciumăfaia (Datura stramonium), laurul-păros, a fost adus de prin Americi; este puternic halucinogen !] !
La Troesmis (din nou ! – amănunte despre cetate, în fotoreportajul primei noastre vizite: muntesiflori.ro/troesmis ).
Urme ale zidurilor de pe latura nordică …
… a Cetății Troesmis Est.
În urma intenselor cercetări arheologice, începute în 1860 și continuate ulterior de mai multe misiuni franceze – într-o perioadă în care Dobrogea era sub stăpânire otomană – arheologilor români nu le-a mai rămas mare lucru de făcut; ce fusese descoperit – interesul fiind atunci axat pe inscripții – a fost dus în Franța (unde sunt și acum), restul vestigiilor arheologice devenind … una cu pământul. Căteva săpături sporadice – de sondaj sau de salvare – solicitate de lucrări ulterioare de irigație – au scos la iveală niște obiecte casnice – din ceramică și sticlă – și vreo două monede.
Mergem la celălalt sit, …
… Troesmis Vest !
În-afara resturilor din zidul de pe latura de vest, …
… platoul cetății de vest este încă în așteptarea săpăturilor; răscolirile au fost de foarte mică amploare, descoperirile arheologice în obiecte (ceramică și monede) fiind rezultatul unor cercetări de suprafață (periegheze) !
Cercetând și noi – cu privirea – împrejurul, descoperim și alte … aspecte interesante: …
– un cormoran-mic
(Phalacrocorax pygmeus);
– o egretă-mică (Egretta garzetta);
– un pescăruș-cu-cap-negru
(Ichthyaetus melanocephalus);
– câteva prigorii (Merops apiaster);
– multe flori …
…
…
…
… !
Din Peceneaga, pe Dl. (lui) Gim !
– Dealul Gim reprezintă extremitatea vestică a unei străvechi formațiuni muntoase, născute în urma orogenezei caledoniene (acum 490-390 milioane de ani; prin comparație, orogeneza nord-dobrogeană – hercinică – s-a desfășurat acum 400-250 milioane de ani, iar cea carpatică, acum 150-100 milioane de ani), numită de geografi anticlinalul Dorobanțu-Ceamurlia. Este o catenă muntoasă îngustă – cu soclul format din șisturi verzi, de mult peneplenizată și acoperită cu o cuvertură subțire de loess – prinsă între două falii majore: Peceneaga-Camena, în nord, și Ostrov-Sinoe, în sud.
Este impresionant complexul de ravene în loessul ce acoperă versantuln nordic al Dealului Gim, atât prin amploare, cât și prin … formă: un model natural (sic !) miniatural al unui bazin hidrografic !
Tratarisire, preferențială – sic !, din partea jumătății feminine a cunoscutului (de pe Panoramio) cuplu … drumeț, Lidia & Pantzi, trecut (parțial) cu arme și bagaje (multe) la fotobirding; privirile … invidioase sunt ale lui Andrei Raftopol de la Mecanturist/Galați, cel mai … tare în “Munții Dobrogei” (fără glumă: cine merge în Dobrogea și nu are un … Raftopol, să-și … cumpere) !
Plecăm din capătul sudic al satului Peceneaga. E pomenit încă din 1573, ca sat turco-tătar, distrus în 1775, a renăscut la începutul sec. XIX (format din români) cu numele vechi, Peceneaga (nu există o explicație documentată a numelui); i s-a alipit apoi un sat de tătari veniți din Basarabia (Ai-Orman), părăsit după Războiul de Independență din 1977-78 (conform https://sgpeceneaga).
Pe primele pante ale Dealului Gim (cu etimologie necunoscută – pentru noi !) …
… și pe ultimele, …
… credeam noi; …
… unii sunt și mai departe !
Pe vârf, …
… printre șisturi (roci care se pot desface în placi sau foi cu fețe paralele) verzi – andezite (șisturi argiloase) cu intercalații de gresii cuarțitice și conglomeratice -, roci metamorfice provenite din roci sedimentare – argile, respectiv gresii – supuse unor temperaturi și presiuni moderate, fiind considerate cele mai vechi din România (600 milioane de ani); …
… lăcuste: o specie mimetică din genul Oedipoda; doar în zbor poate fi deosebită O. germanica (cu aripile posterioare roșii) de O. caerulescens (cu aripile albastre) …
… și peisaje: …
– către nord, …
… (cu un pic de zoom spre badlands-urile Dealului Gim) …
… vest, …
… și sud !
Plecăm de pe vârf, …
… spre est; …
… cotim însă imediat spre nord, …
… insinuându-ne printre …
… și prin …
… ravene, …
… de unde ieșim … alungați …
… de caniculă, …
… la marginea Peceneagăi !
Florile lui … Gim …
[Explicații, privind fascierea plantelor, se găsesc pe muntesiflori.ro/anomalii !]
… !
Dealul Ghiun Ghiurmeș
– am adoptat denumirea avansată în lucrarea Laurei-Diana Cizer (lector la Academia Militară “Mircea cel Bătrân” din Constanța), Toponimia județului Tulcea. Considerații sincronice și diacronice, Edit. Lumen, Iași, 2012; am găsit-o și în Marele Dicționar Geografic al României (București, 1898-1902) de George Ioan Lahovari, C.I. Brătianu și Grigore Tocilescu.
– sunt utilizate și variantele Ghiun Ghiurmez și Ghiunghiurmez.
Vizăm poalele nordice ale dealului, până la care străbatem … 2 km … infernali: în plin soare și atacați de … albine !
Ceva mai aproape de țintă !
Debut de … ascensiune …
… spre cei … 219 m ai primului vârf, Cartal-Ivasa !
Privind … înainte cu … mânia … neputinței!
Cu … mândrie …
… și (fără) prejudecată, dar cu … rațiune …
… și (din multă) … simțire, ne întoarcem …
… cu un … buchețel de flori !
Spre …
… locul de campare de la Cârjelari …
… și punctul de intrare în traseul de a doua zi – click aici, pentru a vedea fotoreportajul !
Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la alte informații de pe acest site folosiți … ghidul de utilizare, executând click aici !
Promontoriul cetatii Arrubium-Macin este un ciot erodat din Muntii Macinului
Cetatile antice ale Dobrogei sunt lasate de izbeliste, nici macar cele “vedete” din circuitele turistice (gen Histria-Adamclisi) n-o duc mai bine, s-au re-inierbat si ele.
// la fotografia “Troesmis-Vest” in stanga se vede, in plan departat, Popina Blasova, singurul ciot de munte din judetul Braila.
Muntii Caledonici (NU hercinici) ai Dobrogei s-au nivelat de tot, singurul loc cu relief mai dinamic este rezervatia Ghiunghiurmez, la obarsiile vaioagelor seci (ce se consuma imediat in sesuri plate)// ele trebuie vizitate primavara sau toamna, altfel devii …tuareg in canicula.
La promontoriul “dealul Gim” se intalnesc cele mai vechi pamanturi (caledonice) ale tarii cu cele mai noi (aluviunile Dunarii)
Per ansamblu, peisajul Dobrogei (stepe arse, case scunde, minarete si cetati antice) chiar seamana cu Turcia
Mulțumim pentru precizări !