Coborâre de pe Piatra Mare pe Drumul Familial
Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la informația de pe acest site vă oferim un … ghid de utilizare; executați click aici !
Atenţie: imaginile au ipostaze de zoom, accesibile cu câte un click executat pe fiecare !
Traseul de coborâre: Vf. Piatra Mare – Piatra Scrisă – Șura de Piatră – Cabana Piatra Mare – Livada Mare/Poiana cu Varză – Belvederea de deasupra Prăpastiei Urșilor – Drumul Familial – Dâmbu Morii
[Traseul de urcare este fotodescris aici !]
[14:30] Terminându-ne ultimele … activități pe vârf …
… îl părăsim, îndreptându-ne, pe “banda roșie”, …
… întâi spre Cabana Piatra Mare, apoi, … tot pe “banda roșie” !
Coborâm … rapid ruperea de pantă din zona Pietrei Scrise, …
…
… oprindu-ne în prima poieniță, cea unde poteca “triunghi albastru” ce vine de pe brânele de sub Coada Piatrei Mari și Piatra Scrisă se racordează cu “banda roșie”.
De aici, părăsim “banda roșie” și suim pieziș la culmea din stânga noastră, care ne duce, repede, la coada stâncăriei numite Șura de Piatră, …
… pentru a vedea o arcadă, care, nefiind chiar aproape de potecile turistice din preajmă, este de puțini cunoscută !
Ceva mai jos de arcadă întâlnim o potecă des călcată de turiștii familiarizați cu Piatra Mare …
… ce scurtcircuitează ocolul traseului marcat dintre poienița mai sus menționată și Cabana Piatra Craiului !
[15:30] Din vechea cabana numită Piatra Mare n-a mai rămas decât un rest după incendiul care a mistuit-o în 1991, cea de acum fiind construită începând din 2003 (a se vedea aici, alte date istorice) !
Din mulțimea de informații de pe indicatoarele turistice le comentăm pe cele … imprecise:
– marcajul cruce roșie pornește din “banda roșie” (ce duce la Vârful Piatra mare) din intersecția de deasupra Pietrei Scrise;
– marcajul “bandă albastră” ce duce la Cascada Tamina are ca punct de pornire intersecția de deasupra Stânei Gălbeaza aflată sub Coada Pietrei Mari, de undem “crucea roșie” cotește brusc spre est pentru a coborî în Poiana Pietricica;
– marcajul triunghi albastru (de acces la cabana militară Rențea și la Săcele) este cel care merge pe sub Piatra Scrisă și Coada Pietrei Mari.
O schiță de hartă suplimentează informația necesară abordării traseelor … convenționale ce converg/diverg la/de la Cabana Piatra Mare (cărora noi le-am adăugat o potecă nemarcată ce coboară din capătul de jos al Livezii Mari la Prăpastia Urșilor).
Părăsim poiana cabanei (numită și Poiana Șura de Piatră) pe … tricolorul celor trei benzi, “galbenul” rămânând repede … singur, pe o potecă ce pleacă în stânga noastră spre Canionul 7 Scări !
Curând ajungem în poiana numită “cu Varză” sau Livada Mare, sau, încă, a Baciului, unde ne despărțim și de “albastru”, …
… care se aține pe sub peretele de calcar din … susul poienii, în timp ce noi …
… o traversăm longitudinal, …
… părăsind-o prin colțul din dreapta-jos (de aici plecând și o potecă nemarcată spre Prăpastia Urșilor, dar despre care nu știm nimic) !
Curând, poteca oarecum … despletită, devine alee.
[16:30] De cum ajunge pe culmea interfluviului, spre care tot tindea de la intrarea în Livada Mare, întâlnim indicatorul ce ne arată direcția și marcajul – spre dreapta – potecii de legătură cu “punctul roșu” (care vine dinspre Piatra Mică pe Șirul Stâncilor). Spre stânga, poteca noastră, părăsind muchia culmii, coboară …
… la punctul de belvedere de deasupra Prăpastiei Urșilor, de unde avem prilejul de a contempla muchia Sihlei, cea pe care am urcat spre vârful Pietrei Mari ! Teoretic, de aici, de pe mica platformă cu belvedere, coboară în stânga, spre Păpastia Urșilor, o potecă nemarcată (pe care nu am abordat-o încă) !
“Banda roșie” revine ușor-ușor …
… pe muchia interfluviului; …
… pentru puțin timp, căci o părăsește, ajungând după două-trei serpentine largi …
… și apoi mai direct, în zona de obârșii ale pârâului Dașchia.
Drumul (numit “Familial”) de pe valea sa …
… ne scoate după vreo 10 minute la confluența cu Șipoaia, cu 5 minute mai sus de capătul traseului ! [17:45]
Pentru a vedea cealaltă variantă “neconvențională” de acces la vârful Pietrei Mari, executați click aici !
Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la alte informații de pe acest site folosiți … ghidul de utilizare, executând click aici !