În Munții Întorsurii, pe ce au ei mai … reprezentativ: Vârful Piliștea !
Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la informația de pe acest site vă oferim un … ghid de utilizare; executați click aici !
Atenţie: imaginile au ipostaze de zoom, accesibile cu câte un click executat pe fiecare !
Câteva aprecieri privind Munții Întorsurii premerg prezentarea traseelor parcurse de noi în acești munți; sunt postate aici !
Privindu-i de primprejur – de pe unde pot fi văzuți: Ciucaș, Neamțului; Piatra Mare, Podu Calului – ne va atrage sigur atenția vârful lor cel mai înalt, Piliștea/Pilișca, de 1.223 m, aflat, nu pe culmea lor principală ci, pe una secundară, interfluviul Dobârlău – Teliu (afluenți ai Râului Negru). Așa că interesul eventualilor drumeți de a lua contact cu acești munți se va concentra pe cucerirea Piliștei.
Traseele noatre au vizat, pe lângă atingerea vârfului, parcurgerea a cât mai multora dintre dintre culmile … periferice lui, astfel că două dintre cele trei trasee schițate pe hartă sunt ceva mai … lungi (și încă mai pot fi lungite, motiv pentru care le amânăm descrierea și prezentarea pentru când le vom … definitiva) !
Este vorba despre traseele 1 și 3 din lista de mai jos:
1. Dobârlău – Culmea Piliștea – Vf. Piliștea – Culmea Vânătorului – Culmea Predealului – Mt. Cârlanului – Poiana Cucului – Mt. Siridiu – Dl. Cușuruș – Dobârlău
2. Dobârlău – M-rea Mărcuș – Vf. Moghior – Vf. Piliștea – Dl. Finișoara – Dobârlău
3. Teliu-Vale – Dl. Negru – Dl. Capra – Muchia Tisei – Dl. Cucoanelor – Pasul Predeal – Dl. Predeal – Muchia Vânătorului – Dl. Pilișca – Dl. Piatra Ursului – Teliu-Vale
Observații privind marcajele:
– marcajele “punct albastru”, “punct galben” (din zona Dl. de Cărămidă) și “cruce roșie”, consemnate pe cvasitotalitatea puținelor hărți ale Munceilor Întorsurii, nu au corespondență și în teren;
– în schimb, există un marcaj “bandă roșie”, întâlnit de noi pe o porțiune a culmii Vf. Aluniș – Vf. Piliștea și unul “punct galben” – foarte deteriorat – pe un mic sector al piciorului vestic al Vf. Piliștea !
Prezentăm fotoreportajul parcurgerii traseului 2, cel mai scurt (6 – 8 ore), accesibil în orice anotimp și suficient de pitoresc pentru ca drumeția pe el să fie încununată cu staisfacții, mai mult sau mai puțin, așteptate !
14 ianuarie 2018, 8:00: la intrarea în satul Dobârlău !
Trecem de îndată pârâul omonim – la confluența cu un mic pârâu -, …
… iar de cum ajungem în dreptul bisericii (ortodoxă, din 1795, cu hramul Adormirea Maicii Domnului) ieșim din sat !
Imediat, dăm de o cărare ce traversează loturile agricole, …
… conducându-ne la poalele dealului Ciret.
Lăsăm în urmă … ceea ce se vede …
… și suim în mai puțin de 10 minute …
… la Mânăstirea Mărcuș [8:45] ! A fost înființată în anul 1992, se zice, pe locul unui fost schit distrus pe la 1700 de … vestitul general austriac von Buccow; s-a mai încercat reînființarea mânăstirii în anii 1952 și 1973. În cadrul mânăstirii există un orfelinat pentru fetițe orfane ori părăsite la naștere.
[Informații pe https://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-marcus-67893.html !]
De la mânăstire urmăm culmea dealului, …
… tăiem pe curbă de nivel o mică obârșie, …
… trecând pe un picior al Dealului Moghior / Aluniș !
Luminile și umbrele …
… răsăritului …
… reliefează …
… impresionist …
… tablourile !
Trecem printr-o … poartă solară, …
… dincolo de care suim …
… pe Vârful Aluniș !
[10:15]
De aici plecăm …
… spre Piliștea !
Suntem …
… deasupra obârșiiilor Finișoarei, …
… de unde intrăm în pădure.
Într-o mică șa întălnim, venind, nu știm de unde, dar ducând – cum aveam să constatăm – (cel puțin) până pe Vârful Pilișca, semne ale unui vechi marcaj, “bandă roșie”; despre care n-am aflat nicio informație … livrescă !
Urcușul e așa …
… și-așa; …
… mai povârnit doar la final !
Victorie … de palmares !
[11:30]
De jur împrejur, vârful este împădurit; doar mai jos ceva, spre vest, printr-o fereastră tăiată – la propriu – în pădure, …
… avem o imagine a munceilor de dincolo de valea Dobârlăului !
De mai jos, din Poiana Locușor, zarea …
… se tot deschide , …
… pe măsură ce coborâm …
… treaptă …
… după treaptă !
Una dintre ele, Dealul Orgovanii, …
… e deja … sub picioarele noastre !
Urmează Dealul Finișoara !
Ne grăbim …
… să-l străbatem …
… până la capăt !
O scurtă privire … retrospectivă …
… și ne dăm drumul …
… la vale, …
… spre Dobârlău, …
… unde închidem circuitul !
[13:30]
Un alt fotoreportaj al drumeției, realizat de unul dintre participanți, poate fi văzut pe http://bogdanbalaban.ro/572.html !
Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la alte informații de pe acest site folosiți … ghidul de utilizare, executând click aici !
No Comments
Trackbacks/Pingbacks