Drumeție pe … Șumulee și pe … lângă ele !
Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la informația de pe acest site vă oferim un … ghid de utilizare, executând click aici !
Periplu prin Depresiunea Ciucului și pe unii dintre munții lăturalnici:
<De pe Șumuleul Mare pe Mădărașul Mare – 30 mai-1 iunie 2015>.
Episodul 2: Pe … Șumulee
Traseul până la baza lor este descris aici !
Important: Toate fotografiile au ipostaze de zoom, accesibile cu un click executat pe ele !
Traseu: Șumuleu-Ciuc [Mânăstirea franciscană, Baia Călugărilor] – Mt. Șumuleul Mic [cele 3 capele] – Vf. Șumuleul Mare – Mt. Șumuleul Mic [Drumul Crucii] – Biserica Cioboteni – Biserica Șoimeni – Păuleni-Ciuc [Pensiunea Rose]
31 mai 2015 – 13:00
În parcarea din centrul turistic al Șumuleului-Ciuc.
[Pe macheta din bronz sunt înscrise informații în alfabetul Braille !]
În complexul de clădiri ce cuprinde și hotelul Salvador se află un centru de coordonare al traseelor de pelerinaj “Via Mariae” !
Biserica așezământului monahal franciscan a fost construită în perioada 1804-1876, în locul uneia mai vechi (din 1442-1448); mânăstirii i se atribuie ca an al ctitoririi 1352 !
[Informații … complete despre edificiu, pe harghita.ro !]
Lângă micul parc din curtea mânăstirii franciscane se află clădirea Praetorium-ului, fost sediu administrativ al scaunelor Ciucului, Gheorghienilor și Cașinului, actualmente, secție a Spitalului Județean din Miercurea Ciuc. Clădirea datează din anii 1828-1841.
Pe drumul spre Șumuleu, trecem pe lângă o altă clădire istorică, cea a gimnaziului catolic, construită între 1780-1782, în care va funcționa din 1852 și un liceul catolic, iar din 1857 o secție de pedagogie. În prezent este sediul unuia dintre multele cămine ale Fundației Sf. Francisc din Deva, înființată și patronată de preotul franciscan Böjte Csaba (pentru amănunte, click aici); pe perete este montată o efigie a Sf. Ștefan, primul rege al Ungariei, iar în fața clădirii e ridicată statuia istoricului secui Domokos Pál Péter care a scris mai multe lucrări despre ceangăi.
Pe aceeași stradă, vizavi, este o mânăstire a ordinului clariselor, înființată în anul 2000, la inițiativa unei mânăstiri din Franța. Este numită “de clauzură” – de retragere în sine (nu neapărat din societate – cel puțin nu cu totul). Ordinul a fost înființat de Sf. Clara, la inițiativa Sf. Francisc, în anul 1212 , în orașul lor natal, Assisi.
Din capătul străzii intrăm în incinta Băii Călugărilor – …
… un complex de amenajări pitorești – dar și cu un anume rol … utilitar – ale câtorva izvoare minerale, realizat în 2006, …
constituind și un geoobiectiv !
Prezența acestei plante higrohalofile – Triglochin maritima – sugerează un anume grad de salinitate a izvoarelor !
De pe primele pante ale Șumuleului Mic, …
… perspectiva se lărgește considerabil; …
… apoi atenția ne e atrasă de Capela Sfintei Coroane …
… și de florile de primprejur !
Puțin mai sus …
… se află Capela Sf. Anton. Construcția actuală datează din perioada 1735-1775, fiind rezultatul reconstruirii uneia din sec. XVII, de după invazia tătaro-turcă din 1661, în urma căreia mânăstirea și biserica din Șumuleu au fost arse. Conform unei legende, parțial confirmate de surse istorice, un locuitor dintr-un sat apropiat, Hosasău, ar fi construit capela în semn de mulțumire că rugile sale către Sf. Anton de a scăpa cu viață, din urgia cu pricina, i-au fost ascultate. La reconstrucția din 1775 a fost găsită o cărămidă pe care sunt înscrise anul 1673 și numele Johanes Mark; este expusă pe peretele nordic al capelei. [Informații preluate de pe enciclopediavirtuala.ro !]
Urcăm și mai sus, până pe micul platou somital al Șumuleului Mic, unde găsim o gospodărie nelocuită și două capele.
Cea mare, cu hramul Schimbarea la Față (în latină, Transfiguratio Salvatoris – de aici numele prescurtat al capelei, Salvator), este considerată ca fiind ridicată în a doua jumătate a sec. XV. Pridvorul și turla i-au fost adăugate ulterior (1679-1684). Mobilierul și picturile interioare (tavanul, semicilindric, este casetat) sunt opere din sec. XVII). [Mai multe informații, deosebit de interesante, pe enciclopediavirtuala.ro !]
Capela mai mică din spatele celeilalte este numită a Patimilor (sau “Isus în Chinuri”), fiind construită în perioada sec XV-XVII. Statuia Mântuitorului, din interior, a fost sculptată în anul 1810.
[În preajma capelelor a fost ascunsă o geocutie !]
14:45
Ținta următoare e Șumuleul Mare, …
… la … puțin, sau … mai mult, peste 1.000 de metri !
Din marginea de sus a imensei poieni unde se adună, tradițional – de sute de ani -, pelerinii, pentru a asista la slujba de Rusalii, …
… urcăm, …
… trecând pe lângă o cruce clădită din bolvani, …
15:30
… la 1.033 m, pe vârful Șumuleului Mare (prevăzut cu o … geocutie) ! Pentru belvedere ar trebui să ne suim pe schela metalică; suntem însă avertizați să nu o facem, fiind vorba despre un obiectiv militar; …
… așa că ne mulțumim cu ce putem … întrezări, printr-o … rariște de pădure, …
… dar și cu alte … belețe …
… (lăcrămioare – Convallaria majalis -, fără număr) …
… !
Coborâm de pe Șumuleu pe poteca marcată cu punct roșu, dar și cu un semn aparte, “K”, pe care, de latfel, am și urcat, …
… și care ne scoate pe drumul ce încinge, pe sub marginea pădurii, întregul Șumuleu; …
… ne duce …
… de unde am plecat, sub Șumuleul Mic !
De la Capela Salvator, coborâm în cartierul Șumuleu-Ciuc pe un Drum al Crucii, atât în sens propriu, cât și în cel biblic, pe numeroasele cruci presărate pe cărarea priporoasă, în diverse perioade de timp (de sfârșitul sec. XIX, la mijlocul sec. XX și finele ultimului), fiind montate basoreliefuri ce reprezintă scene ale binecunoscutei istorii biblice: …
…
…
… !
17:45
Din curtea clariselor se i(u)țește printre zăbrelele gardului un … fir de hrean (Armoracia rusticana).
Noi … iuțim … pașii și ajungem la Biserica Sf. Petru și Pavel din cătunul Cioboteni (pendinte de Miercurea Ciuc), pe care o găsim închisă, pentru renovare.
Monument istoric, actuala biserică romano-catolică, e rezultatul reconstruirii unei vechi biserici în stil romanic, datând de prin sec. XIV.
Detalii …
… și alte … detalii:
– o scară de acces spre biserică acoperită;
– Monumentul Eroilor din Cioboteni aflat lângă biserică, în cimitir;
– un … geoascunziș (firește, … ascuns vederii) !
Ultimul obiectiv al zilei este biserica din Șoimeni, azi, sat al comunei Păuleni-Ciuc. Deși nouă, fiind construită în anul 1990, …
… e deja … celebră, datorită clopotniței, de fapt, a scării sale interioare, creată de meșteri populari (negăsind pe nimeni în preajmă, n-am putut afla amănunte !
[O mai dotăm și noi cu o … geocutie !]
Pregătindu-ne de plecare spre … casă (Pensiunea Rose), trimitem un ultim salut … amicului Șumuleu !
Pentru a vedea fotoreportajul zilei a II-a a miniexpediției, executați click aici !
Important, dar facultativ: Pentru un acces rapid la alte informații de pe acest site folosiți … ghidul de utilizare, executând click aici !
Frumos traseu, frumoasa descriere…!
Ce locuri frumoase, interesante , cu un trecut deosebit….si atat de aproape de zona noastra.
Multumesc mult.
Cât de curând, … și mai aproape, aproape, aproape !